top of page

De oude eik van Sieverdink

Ansel Adams was niet alleen een iconische landschaps- en natuurfotograaf, maar hij was ook zijn hele leven een fanatieke natuurbeschermer, die heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het netwerk van Nationale Parken in de Verenigde Staten.


Ik weet niet eens meer precies wanneer het was, maar zeker een jaar of vijftien geleden zag ik onderstaande foto van Adams en was er gelijk door gegrepen.

Ik nam me toen voor om ooit ook een dergelijke foto van zo’n indrukwekkende, solitaire boom te maken.


Fast forward naar mei 2017. We waren net naar De Achterhoek verhuist en al heel snel had ik op de kaart een rondje gezien, dat ik ’s morgens met de hond kon lopen. Op dat rondje passeerde ik een hele mooie, oude eikenboom. Het had blijkbaar zo moeten zijn, want vanaf de eerste blik op die boom wist ik, dat dit mijn ‘Ansel Adams-boom’ zou worden. Nu was het alleen nog een kwestie van wachten op de juiste omstandigheden.


En zowaar, enkele weken later in juni was het al zover. Na een wat koudere nacht was er een klein beetje nevel ontstaan. Bovendien stond de zon op dat moment net hoog genoeg om door het bladerdek van enkele andere bomen te schijnen, waardoor de onderkant van de stam een beetje zonlicht opving.

Deze allereerste foto is nog steeds mijn favoriet en de zwart/wit-versie hiervan hangt thuis ingelijst aan de muur. Toch bleef ik daarna foto’s van deze geweldige eik maken als de omstandigheden bijzonder waren. Ook vanuit andere hoeken heb ik wel foto's gemaakt, maar voor mijn gevoel is er toch maar één punt van waaruit de boom het beste tot zijn recht komt. Dit komt volgens mij, omdat op dat punt de separatie ten opzichte van de bomen eromheen het beste is en vanuit die positie heb je ook nog eens het mooiste zicht op de dikke stam en takken. Hieronder enkele foto’s uit de jaren erna.

Redelijk recent kwam ik erachter dat de boom zelfs een eigen Wikipedia-pagina heeft. En tja, als die boom inderdaad zo’n 250 jaar oud is, dan is het natuurlijk niet verwonderlijk, dat er in de loop der tijd meer mensen deze boom in de zoeker van hun camera hebben gehad. De foto’s hieronder zijn waarschijnlijk zo’n 80 tot 100 jaar geleden gemaakt. Ze komen uit het archief van een buurman en ik vind het geweldig om te zien hoe de boom er in die tijd bij stond.

Een paar weken geleden is er trouwens een flinke tak met een doorsnee van 33 centimeter afgebroken. Treurig om te zien natuurlijk, maar zoals je op die Wikipedia-pagina kunt lezen, heeft ie wel voor hetere vuren gestaan. Op naar de 300 jaar zou ik zeggen!

Comments


bottom of page